4.3 mld LEI
cifra de afaceri pentru fashion e-commerce în 2020
40.8 %
creșterea pentru fashion e-commerce în 2020
5.1 mld LEI
cifra de afaceri estimată pentru 2021
29.5%
Ponderea curentă a e-commerce-ului în retail-ul general de modă
32%
Ponderea e-commerce-ului în retail-ul general de modă în 2024
6.4 mld LEI
cifra de afaceri plănuită pentru fashion e-commerce în 2023
Comerțul electronic a crescut cu 40,8% în 2020 - comparativ cu 14% așteptat. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a afectat întreaga piață a modei, care a scăzut cu 9%.
Prin urmare, ponderea e-commerce-ului de modă a crescut de la 19% la 29,5%. Este o creștere imensă, care se întâmplă în mod normal pe parcursul a doi ani, dar COVID-19 a accelerat-o în mare măsură.
Creșterea preconizată a e-commerce-ului de modă pentru 2021 este de 20%, cu o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de lei. Până în 2024, presupunem că ponderea comerțului electronic pe piața globală a modei - comparativ cu valoarea actuală 29,5% - va fi de 32%.
TOP 10 magazine online de fashion în 2020*
1.
2.
3.
4.
H&M
5.
Decathlon
6.
Bonprix
7.
Remixshop
8.
Zara
9.
Reserved
10.
Answear
*după volumul total de trafic din ultimele 6 luni (surse: Similarweb.com, GLAMI.ro)
Epantofi este liderul e-commerce-ului de modă în România deja de 2 ani. În același timp, piața modei se diversifiă din ce în ce mai mult datorită jucătorilor internaționali. Destul de nou pe piața din România, About You, cu sediul în Germania, a sărit de pe locul 3 pe locul 2 anul acesta. În Cehia și Ungaria, About You se află deja pe primul loc, după doar 2 ani de activitate pe piață. Alți lideri offline, precum H&M și Zara, și-au sporit prezența online în 2020 din cauza scăderii achizițiilor offline.
"Cea mai mare provocare a noastră a fost în primele câteva săptămâni ale pandemiei, când cererea consumatorilor a scăzut masiv, în special pentru modă și, de asemenea, online. A existat, totodată, o schimbare în categorii, deoarece cererea pentru îmbrăcăminte sport și 'de casă' a crescut, în detrimentul articolelor precum îmbrăcămintea de seară. Algoritmii noștri sunt complet automatizați și ne-au ajutat să reacționăm rapid. Așadar, atunci când cererea consumatorilor s-a modificat, recomandările online s-au schimbat automat. Vizitatorii au început să vadă îmbrăcămintea de uz casnic și îmbrăcămintea sport ca recomandări de top pe site.
Am încercat, de asemenea, să fim flexibili. Așadar, atunci când măștile de protecție au devenit obligatorii, ne-am mutat rapid producția pentru a produce milioane de măști, devenind cel mai mare comerciant cu amănuntul de măști de bumbac din Europa."
Tarek Müller, CEO About You într-un interviu pentru McKinsey
Evoluția vânzărilor în magazinele online în 2020
Curba vânzărilor copiază exact evoluția anului pandemic 2020. Din ianuarie, am văzut o scădere a comenzilor asociate cu teama de apropierea coronavirusului. În perioada primei carantine și a închiderii magazinelor fizice, cifrele s-au schimbat, înregistrându-se prima creștere semnificativă a cumpărăturilor de modă online.
După prima slăbire semnificativă a măsurilor în perioada verii și deschiderea magazinelor fizice, am detectat un declin cauzat și de sezonul estival mai slab. Cu toate acestea, odată cu sfârșitul verii, această curbă s-a întors și am văzut din nou o creștere semnificativă spre Crăciun. Cea mai mare creștere din noiembrie a fost datorată mai multor factori, cum ar fi Black Friday, începutul iernii și cumpărăturile de Crăciun.
Primul val COVID-19 și închiderea magazinelor
Deschiderea magazinelor
Black Friday + Crăciun
Sursă: Index vânzări pe GLAMI.ro
Moda anului 2020 a fost puternic influențată de lucrul de home office
În acest an, pantalonii tricotați și hanoracele au înlocuit blazerele și chiar blugii în timp ce biroul nostru s-a mutat acasă. Deoarece am petrecut cea mai mare parte a timpului acasă, mulți oameni au decis, de asemenea, să-și actualizeze garderoba în mod corespunzător. De asemenea, am văzut o creștere destul de mare a mănușilor și a eșarfelor, ceea ce poate fi explicat parțial și prin măsuri sanitare în timpul pandemiei.
O categorie destul de surprinzătoare care a crescut sunt bijuteriile. În era ședințelor pe Zoom, este cel mai simplu mod de a trece de la îmbrăcăminte confortabilă la o ținută de lucru acceptabilă.
Categorii cu cele mai mari creșteri de comenzi
Mănuși
+220%
Eșarfe
+218%
Lenjerie de noapte
+92%
Lenjerie intimă
+92%
Papuci de casă
+74%
Pantaloni
+71%
Bijuterii
+63%
Halate
+61%
Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după numărul de comenzi în 2020 comparativ cu 2019.
Articole cu cele mai mari creșteri în căutări în 2020
Pantaloni de catifea
+528%
Pijamale
+237%
Tricotaje
+212%
Nike Air Force 1
+56%
Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după volumul de căutări în 2020 comparativ cu 2019.
Categorii cu cel mai mare declin
În timp ce unele categorii au crescut, altele au înregistrat un declin mare. Din moment ce multe ocazii de a purta rochii elegante au fost anulate, întreaga categorie de rochii cu cele mai bune performanțe a avut de suferit. Același motiv a influențat categoria pantofilor cu toc și fustelor. Ceasurile sunt purtate în primul rând la birou, așa că am văzut și aici o scădere.
Ceasuri
-22%
Rochii
-19%
Pantofi cu toc
-13%
Fuste
-6%
Sursă: Date interne pentru GLAMI.ro, după numărulde comenzi în 2020 comparativ cu 2019.