UTILIZATORI
Sondaj de opinie cu peste 12.000 de respondenți privind modul în care aceștia percep cumpărăturile online de modă în timpul COVID-19 și modul în care își vor schimba obiceiurile ulterior.
UTILIZATORI
Sondaj de opinie cu peste 12.000 de respondenți privind modul în care aceștia percep cumpărăturile online de modă în timpul COVID-19 și modul în care își vor schimba obiceiurile ulterior.
Sondaj de opinie printre utilizatorii de Internet
Pe GLAMI continuăm să monitorizăm îndeaproape situația din jurul COVID-19 și impactul asupra lumii online. Prezentăm rezultatele unui sondaj la care au participat peste 12.000 de români, despre cum COVID-19 le-a afectat cumpărăturile online de modă și cum își vor schimba comportamentul în viitor. Au cumpărat? De ce și ce au cumpărat? Ce intenționează să cumpere în continuare și ce este, în preznt, important pentru clienți în ceea ce privește magazinele de modă? Raportul de mai jos va răspunde la aceste întrebări.
#01
Care a fost comportamentul de cumpărare în materiale de modă online a românilor în perioada pandemiei COVID-19?
71%
dintre respondenți au cumpărat haine online în timpul pandemiei
36%
au cumpărat pentru că au văzut ceva care le-a plăcut la reducere
Principalul motiv de cumpărare au fost reducerile. Un sfert dintre respondenți au cumpărat fiindcă au avut nevoie de lucruri specifice, iar 13% din oameni au fost motivați să sprijine brandurile locale. Un alt sfert dintre cei întrebați au afirmat că nu și-au schimbat obiceiurile de cumpărare.
Ce te-a determinat să cumperi (articole de modă de la începutul crizei COVID-19)?
19%
dintre români au cumpărat pentru prima oară modă online în timpul carantinei COVID-19
Ai cumpărat piese vestimentare online pentru prima dată în timpul carantinei?
31%
dintre aceștia au cheltuit mai mult online, pe articole de modă, în timpul carantinei decât înainte
Ai cheltuit mai mult pe articole de modă cumpărate online în ultima lună, comparativ cu o lună obișnuită, de dinaintea crizei COVID-19?
Pandemia COVID-19 a împărțit România în grupuri individuale și ne-a arătat că toată lumea reacționează diferit la schimbările generate. Unii au cheltuit la fel (42%), alții nu au mai făcut cumpărături sau au redus costurile pentru piese vestimentare (24%). Și, în sfârșit, există unele persoane care au cheltuit mai mult (31%).
#02
Care sunt planurile românilor pentru cumpărarea articolelor de modă în lunile următoare?
3%
44%
dintre respondenți își vor reduce cheltuielile, însă vor urmări reduceri la branduri preferate
31%
nu își vor schimba obiceiurile și vor continua să cumpere la fel
7%
vor cumpăra mai multe articole de obicei, pentru sezonul următor
15%
își vor reduce cheltuielile semnificativ, vor cumpăra doar ceea ce au nevoie sau la preț mic
nu cred că vor cumpăra nimic în perioada următoare
#03
Ce categorii vestimentare vor fi populare în perioada următoare?
30% Tricouri și maiouri
26% Rochii și fuste
25% Blugi și pantaloni
23% Sneakers
21% Sandale și șlapi
18% Balerini și mocasini
17% dintre respondenți se gândesc să cumpere articole sport sau outdoor. Piesele vestimentare pentru copii vor fi, de asemenea, la mare căutare.
La pol opus, eșarfele, șepcile, pălăriile sau bijuteriile ocupă ultimele poziții printre preferințele consumatorilor.
Ce plănuiești să cumperi în următoarea lună?
#04
Care sunt cele mai importante aspecte pentru clienți - în contextul situației COVID-19 și a reglementărilor guvernamentale - când fac cumpărături online?
Livrarea gratuită la domiciliu este importantă pentru cea mai mare parte din respondenți - 42%. Siguranța livrării va juca, de asemenea, un rol important - 40% dintre oameni susțin că este importantă pentru ei. 36% dintre persoane sunt interesate de un raport calitate-preț bun, iar reducerile brandurilor populare contează pentru 27% dintre clienți. Urmează prețul ieftin (26%) și transportul rapid (22%). Contactul cu magazinul în caz de probleme cu comanda este, de asemenea, un aspect important pentru consumatori. La fel ca și transportul gratuit și rapiditatea acestuia (22%).
Un lucru interesant este faptul că românii par să fie mai puțin interesați dacă magazinul este local sau sustenabil și de modul în care brandul comunică pe rețelele de socializare.
Având în vedere situația actuală și restricțiile guvernamentale în legătură cu COVID-19, care sunt cele mai importante beneficii pe care un magazin online ar trebui să le ofere?
#05
Viitorul cumpărăturilor - online versus offline
53% dintre respondenți au descoperit magazine online noi, datorită situației COVID-19, și vor continua probabil să cumpere online, deoarece găsesc multe avantaje în acest lucru
77% se așteaptă ca magazinele fizice (de îmbrăcăminte și încălțăminte) să dezinfecteze produsele probate sau returnate
Plănuiești să continui să cumperi online mai multe articole de modă după ce restricțiile guvernamentale au fost ridicate și magazinele fizice redeschise?
Te aștepți ca magazinele să dezinfecteze produsele după ce au fost probate sau returnate?
#06
Comportamentul consumatorului în timpul COVID-19
54%
dintre români cumpără de obicei cu o intenție specifică, însă uneori cumpără ceva neplanificat
31%
cumpără, întotdeauna, cu o intenție specifică
Cumpărăturile tale în ceea ce privește moda sunt mai degrabă alegeri impulsive sau sunt o decizie cumpătată și rațională?
72%
dintre respondenți pun accent mai mult pe calitate decât pe sustenabilitatea produsului. Dacă produsele sunt de bună calitate, sunt dispuși să plătească mai mult.
17 %
pe de altă parte, sunt familiarizați cu produsele sustenabile și ar plăti în plus pentru acestea
În ce situație ai fi dispus/ă să cheltuiești mai mult pe produse de modă?
Ambalaj reciclat
Jumătate dintre utilizatori au răspuns afirmativ la întrebarea dacă ar fi dispuși să plătească suplimentar pentru ambalaje reciclate. Doar 6% sunt complet împotriva acestui lucru.
Cu siguranță da (31%)
Mai degrabă da (19%)
Nu știu (33%)
Mai degrabă nu (11%)
Cu siguranță nu (6%)
Ai fi dispus/ă să plătești mai mult pentru ambalaj reciclabil/biodegradabil?
TOP produse și activitatea magazinelor online
Aici poți găsi mai multe informații despre evoluția vânzărilor și a comenzilor, precum și cele mai populare categorii pe perioada crizei COVID-19.
Despre raport
Acest raport se bazează pe datele interne GLAMI.ro. Am urmărit perioada 01-30.04.2020 și am comparat-o cu datele din luna precedentă. Toate celelalte date provin dintr-un sondaj de opinie la care au participat peste 12.000 de utilizatori GLAMI.ro, prin intermediul site-ului GLAMI și a rețelelor de socializare. Datele au fost colectate în perioada 01-04.05.2020.
75 %
25 %